Massief of duoplank?
Wat veel mensen niet realiseren is dat een massieve vloer van ca. 20mm dikte een slijtlaag heeft van ca 6-8mm. Van 20mm hout wordt dus minstens 60% gebruikt voor de verbinding. Nou kan ik u vertellen dat ik in mijn 23 jaar parketbranche ervaring nog nooit heb meegemaakt dat een massieve plank de volle slijtlaag heeft gebruikt. Daarnaast is het product wat wel het meest verwijderd is uit woningen de …massieve plank!? Een hoofdreden is meestal dat de vloer er slecht in ligt. Veel bedrijven kozen ervoor om planken zwevend (goedkoop is duurkoop) te plaatsen met alle gevolgen van dien. Ook de consument werd verteld dat dit prima ging. Zonde dus! Zeker als je bedenkt dat een massief geplaatste vloer 1% werkingsruimte nodig heeft. Dat betekent tussen de vloer en plint minstens 2cm ruimte rondom. Zie dat maar weer af te werken met een plint.
Ik ben sinds 2000 begonnen met multiplanken (ook wel duoplank, twin plank etc). Een onderlaag met multiplex en een massieve toplaag. Stabieler, ecologisch en slim. De lokale parket collega’s lachten erom, “dat is toch geen planken vloer”! Maar wie het laatst lacht lacht het best. De duoplank is compleet versmolten met de productie van vloeren vandaag de dag en niet meer weg te denken. Wereldwijd is deze methode in NL bedacht nu toegepast. Gelukkig maar! We zijn immers in staat veel meer houten vloeren te produceren uit het beschikbare ruw hout. Uit een ruw houten deel van 26mm dikte kan 1 plank geproduceerd of 4 tot 5 toplagen! De vraag naar houten vloeren is nog nooit zo groot geweest als vandaag de dag. Dit betekent ook uitdagingen. Door de oorlog in Oekraïne is er veel veranderd. De schaarste in berken multiplex was al groot, maar de handelsstop met Rusland betekend heeft ook grote gevolgen. Onze fabrikanten zijn dus langzamerhand over aan het stappen op alternatieven zoals populieren multiplex. Dit betekent dat producten een mm dikker zullen worden om de zelfde stabiliteit te houden. Wij zoeken altijd naar mogelijkheden en oplossingen. Betrek ons dan ook in uw zoektocht en oriëntatie en neem contact op via het contact formulier of bel met onze adviseur T 06-25068697 (R. J. Bouma).
Achtergrond van de productie
Een modern machine park met ervaren productiemedewerkers zorgen voor constante kwaliteit.
Continue wordt de kwaliteit ruw hout en multiplex (FSC en PEFC) gecontroleerd. Opslag gebeurt in ruimtes met de juiste luchtvochtigheid en wordt aangepast aan het jaargetijde. Sorteringen zijn genormeerd conform branche bekende termen zoals:
- Rustiek C-onbeperkt noesten, kleurverschillen, scheuren, waterstrepen, spinthout, open noesten (gevuld)
- Rustiek B-veel noest gedeeltelijk gevuld en gedeeltelijk gezond spinthout en kleurverschil
- Rustiek A-weinig gezonde noest met kleinere diameter, mooi glad gevlamd hout geen spint
- 1-Bis-/standaard geen noest enkel een pitje van 1cm of kleiner, mooi gevlamd hout met normale kleurverschillen
- Select-gevlamd hout zonder noest, weinig kleurverschil
Deze sorteringen kunnen ook als kruis sorteringen geleverd worden zoals Rustiek AB.
De duoplanken zijn ook leverbaar in diverse exoten* zoals Afzelia, Kambala, Wengé, Noten, Essen, Maple, Merbau, Sucupira Preto, Bamboe etc. *afhankelijk van beschikbaarheid in het ruw hout.
De meest gekozen producten zijn Europees eiken planken en visgraat. De meeste leveranciers waar we mee werken zijn standaard aangesloten bij de parketalliantie en waarborgen u voor een goed product en correcte afhandeling bij evt defecten. Deze komen gelukkig weinig voor in de praktijk. Onze leveranciers staan in voor hun kwaliteit en service.
Allerlei soorten oppervlakte bewerkingen zijn mogelijk tegenwoordig zoals; Schaven, schrapen, verouderen, kant-verouderen, parelstralen, roken, xxl lakken oliën en nog veel meer!
Informeer daarom naar de mogelijkheden of kom een keer kijken!

